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CHANGES TO SISTERS DEVELOPMENT CODE 
 

The City of Sisters initiated a land use application (file no. TA 14-06) to establish changes to the City’s 
Development Code, specifically affecting Chapter 3.4 – Signs and Chapter 5.1 – Variances. The following 
updates, effective June 15, 2015, are summarized below. The changes have been broken down into three 
types including, deletions, additions and modifications.  

The following text was deleted from Chapter 3.4: 

• The general provision dictating signage to be in proportion with and visually related to the 
architectural character of the building per former Section 3.4.400.A. 

• The general provision dictating the preferred shape for signs per former Section 3.4.400.C. 

• Shaded block or ornamental lettering and raised or routered block letters as lettering techniques 
per former Sections 3.4.400.F.2 and 3.4.400.F.3.  

• Excepting wind signs from needing a permit per former Section 3.4.500.A.20.  

• Prohibiting paper or cardboard signs or posters per former Section 3.4.600.Q. 

• Prohibiting monument signs in the Downtown Commercial District within former section 
3.4.900.B.4.a. 

• Prohibiting directory signs from being free standing in the Downtown Commercial District within 
section 3.4.900.B.5.A. 

• Historical signs and wayfinding signs were removed under the previous sections 3.4.1100 and 
3.4.1200.  
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The following text was added to Chapter 3.4: 

• Permitted sign materials now include dimensional lumber and metal per Section 3.4.400.D. 

• Signs shall be non-reflective materials and paint per Section 3.4.400.J. 

• Development signs of up to 32 square feet not requiring a sign permit are allowed in all zones per 
Section 3.4.500.A.5.  

• Menu signs and chalkboard signs not requiring a sign permit per Sections 3.4.500.A.17 and 
3.4.500.A.18. Chalkboard signs are also exempt from the 1880s font. 

• Public signs not requiring a sign permit to include kiosks, safety signs and street signs per Section 
3.4.500.19. 

• Illuminated informational signs are prohibited from being within 6 feet of inside windows per 
Section 3.4.600.J. 

• Wind signs are prohibited per Section 3.4.600.L. 

• Roof signs may not exceed the height of the existing building or structure per Section 3.4.600.P. 

• Roof signs are permitted in 3.4.900.B with details on size restrictions referenced in 3.4.900.B.1.h. 

• Allowing monument signs in the Downtown Commercial District within section 3.4.900.B.4. 

• One building identification sign is now allowed per Section 3.4.900.B.9. 

• Additional criteria affecting off-site temporary signage have been added to Section 3.4.1000.G. 
 

The following text was altered in Chapter 3.4: 

• Construction signs not requiring a sign permit changed from allowing up to 12 square feet of sign 
area to 6 square feet of sign area per Section 3.4.500.A.  

• Temporary subdivision signs of up to 32 square feet not requiring a sign permit are no longer 
referenced in Section 3.4.900. This has been moved to Section 3.4.500.  

• Temporary unlighted subdivision directional signs not exceeding 16 square feet are no longer 
referenced in Section 3.4.900. This has been moved to Section 3.4.500. 

• Reference to hanging signs removed from Section 3.4.900.B.1(a) and 3.4.900.B.1(g) and moved to 
3.4.900.B.10. 

• Section 3.4.900.B.1.d.2 has been modified to include “fifty (50) square feet in area per sign per 
elevation”. 

• Section 3.4.900.B.1.f.1 has been modified to allow 16 square foot projecting signs. 

• Section 3.4.900.B.6. has been modified to allow shopping center signage to be in compliance with 
Section 3.4.900.B. 



• The terms dictating on-site temporary signage was modified in Section 3.4.1000.B. 
 

The following text was altered in Chapter 5.1: 

• Section 5.1.300 has been modified to allow up to 20 percent difference in sign size.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


